Gorące tematy: Wolni i Solidarni Smoleńsk Zostań BLOGEREM! RSS Kontakt
Uwaga! Wygląda na to, że Twoja przeglądarka nie obsługuje JavaScript. JavaScript jest wymagany do poprawnego działania serwisu!
11 postów 6 komentarzy

Środowisko

Jarosław Dubiel - Jarosław Jarema Dubiel pisarz, naukowiec. Jest absolwentem Instytutu Profilaktyki i Resocjalizacji UW. Jeden z założycieli Ruchu Wolność i Pokój.

Słodka trucizna

ZACHOWAJ ARTYKUŁ POLEĆ ZNAJOMYM

Na początku tego roku raz pierwszy w USA publicznie ogłoszono, że najprawdopodobniej przyczyną otyłości jest syrop glukozowo-fruktozowy.

 

 
Syrop glukozowo- fruktozowy otrzymuje się w procesie przetwarzania kukurydzy na skrobię kukurydzianą, a następnie skrobia jest przetwarzana pod wpływem kwasów, enzymów lub obu tych czynników łącznie.
Obecnie ogromna część światowej produkcji kukurydzy opiera się na technologii GMO (genetycznie modyfikowanej), która nie jest dokładnie zbadana, a wiele źródeł podaje, że może być szkodliwa dla zdrowia.
Syrop jako produkt odpadu po produkcji kukurydzy jest bardzo tani i łatwy do uzyskania

Produkt ten zastąpił cukier w prawie wszystkich
wyrobach słodkich. Problem jednak polega na tym,
że w ludzkim organizmie ten syrop zachowuje się
zupełnie inaczej niż cukier. Upraszczając cały
mechanizm i posługując się pewnym uogólnieniem
powiem tyle:

Syrop glukozowo-fruktozowy zakłóca pracę
wątroby, przestawia metabolizm na produkowanie
tłuszczu ze wszystkiego, co się je oraz blokuje
hormon zwany leptyną, który informuje mózg o
tym, że człowiek jest najedzony.

W konsekwencji czujesz się ciągle głodny i
coraz więcej jesz, a twoja przemiana materii jest
przestawiona na produkowanie tłuszczu, więc
tyjesz i tyjesz coraz bardziej.
 
A teraz sprawdźcie gdzie znajduje się syrop
glukozowo-fruktozowy. I przygotujcie się na szok,
bo on jest wszędzie! W jogurcie, deserach
mlecznych, ciastkach, cukierkach, batonach,
czekoladzie, w napojach gazowanych, w sokach
owocowych, w płatkach śniadaniowych, w sosach,
musztardach i wielu innych produktach. Wystarczy
przeczytać etykietę.

W Polsce powszechnie używany jest do słodzenia:
·                napojów bezalkoholowych, gazowanych i niegazowanych. /COCA-COLA/
·                soków owocowych i nektarów,/KUBUS/
·                napoi alkoholowych i mlecznych,
·                do wyrobu lodów, deserów, czekoladek /CADBURY –WEDEL/
·                dżemów, galaretek, wyrobów cukierniczych.
Pojawia się także w wielu produktach wydawałaby się dobrych i prestiżowych firm produkujących żywność i dodatki do żywności takich jak słodycze, keczupy, musztardy, zupy w proszku, jogurty, owocowe napoje dla dzieci i wiele innych.



Dlaczego syrop zastąpił cukier? Ponieważ jest tańszy i ma dłuższą przydatność do spożycia.
 
Z badań wynika, że jeśli rano wypijemy słodzony tym cukrem napój lub zjemy produkty zawierające tą substancję, nasz organizm przerobi  na tkankę tłuszczową nie tylko pożywienie ze śniadania, ale i z obiadu, choć teoretycznie nie jest to konieczne. Najgroźniejsze jest jednak to, że fruktozę przetwarzamy na najgorszy rodzaj tłuszczu – ten gromadzący się wokół narządów wewnętrznych.
EFEKTEM SPOŻYWANIA TEGO PRODUKTU JEST CUKRZYCA
Codzienne spożywanie produktów zawierających syrop glukozowo- fruktozowy zwiększa apetyt i cukrzycy typu 2. Jedna porcja produktu słodzonego syropem zaspokaja całodobowe zapotrzebowanie na węglowodany. Konsumpcja wysokoprzetworzonych cukrów prostych (glukozy, fruktozy) prowadzi do tzw. reaktywnej hipoglikemii tj. gwałtownych zmian poziomu insuliny oraz glukozy we krwi. Zapobiegać temu miała fruktoza o niskim indeksie glikemicznym. Niestety, spożywana w nadmiarze fruktoza stanowi jeszcze większe zdrowotne zagrożenie. Jest bowiem metabolizowana bardzo szybko, poza kontrolą organizmu ponieważ omija pewne szlaki metaboliczne.
ZWIEKSZA POZIOM TRUJ - GLICERYDOW I ZLEGO CHOLESTEROLU /MIAŻDŻYCA/
Spożywanie żywności z dużą zawartością syropu prowadzi do dużego napływu fruktozy do żyły wrotnej wątroby (żyła ta zaopatruje wątrobę w krew i substancje wchłonięte w przewodzie pokarmowym). Fruktoza ulega metabolizmowi znacznie szybciej niż glukoza.  Wątroba zostaje szybko i w dużej ilości „zalana” fruktozą, co prowadzi do odpowiedzi wątroby w postaci zwiększenia syntezy kwasów tłuszczowych, a także powoduje zwiększone wydzielanie lipoprotein o bardzo niskiej gęstości, które następnie na drodze przemian biochemicznych są przetwarzane w lipoproteidy LDL, czyli zły cholesterol

Europejskie badania przeprowadzone w ubiegłym roku wykazały , że w kategori wiekowej 11-latków polskie dzieci są najgrubsze w Europie
czytajmy etykiety, aby nie kupować produktów, które mogą wywołać nieodwracalne skutki w naszym organizmie.
 

 

KOMENTARZE

  • dzięki
    Głównym producentem syropu glukozo-fruktozowego na Polskę jest Cargil.

    trudno się przestawić na nie spożywanie syropu g-f ale jest to możliwe.

    Jak ktoś potrzebuję słodyczy to polecam polski miód.

    A jak ktoś potrzebuję koniecznie tego syropu to można go zrobić również z mąki ziemniaczanej.
  • @Autor
    Z przykrością potwierdzam prawdziwość pańskiego tekstu.
    Czytałem o tym również w poważnych periodykach obcojęzycznych.

    Może warto tylko dodać, że najwięcej szkody, wbrew pozorom robią soki, nektary i tego typu napoje (reklamowane jako "samo zdrowie")
  • taki naukowiec a nie wie jak sie pisze TRÓJGLICERYDY
    COCA-COLA jest słodzona CUKREM a nie syropem fruktozowo-glukozowym...
  • @marcinmm 09:53:54
    dyskusja z anonimem budzi mój niesmak i zwykle tego nie czynię, lecz w trosce o dzieci ew. tekst ten czytające wyjaśniam
    oczywiście zgodnie z obowiązującą ortografią trójglicerydy pisze się przez "Ó". Zabiegu dokonałem świadomie bo wiedza " w tym temacie " jest rozpaczliwie mała. Dlatego napisałem truj-glicerydy.
  • @Jarosław Dubiel 10:40:33
    w takim razie przepraszam, jestem zbyt mało inteligentny i nie zrozumiałem aluzji. do TRUJĄCYCH glicerydów niby trójglicerydów nazwanych TRUJ-GLICERYDÓW.

    Po drugie ma Pan racje bo liczy się kasa, zysk, obniżanie ceny produkcji żywności, napojów a nie to czy one mają szkodliwy wpływ na czyjeś zdrowie... biznes jest biznes.

    Po trzecie oryginalna coca - cola jest słodzona cukrem:) (jeszcze)

    no chyba ze ktos woli LIGHT'A słodzonego chemią.
  • @Jarosław Dubiel 10:40:33
    Brawo , czytając tekst od razu wiedziałem że tak Pan napisał aby zwrócić uwagę na słowo " truj". Co do tego syropu glukozowego- fruktozowego nic a nic nie wiedziałem. Dzięki. Takiej wiedzy nigdy za wiele.
  • Powody otyłości
    polecam - http://www.stachurska.eu/?p=10999 .
  • Nowa (mainstreamowa) dieta dla diabetyków - bez owoców!
    Polecam - http://www.stachurska.eu/?p=12340 .

OSTATNIE POSTY

więcej

ARCHIWUM POSTÓW

PnWtŚrCzPtSoNd
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728